Seçtiğiniz meslek, doğrudan hayatınızı etkileyen ve geleceğinizi belirleyen bir faktör oynar. Hemen hemen herkes en iyi ve en yüksek maaşlı mesleklere sahip olmak isterler. İnsanlar, aldıkları akademik eğitim ile istedikleri mesleki alanda uzmanlık edinirler ve eğitimlerinin ardından iş hayatına atılırlar.
Bir mesleğin seçilmesindeki belki de en önemli kriterlerden biri maaştır. Yüksek maaşlara sahip meslekler her gencin ilgisini ve dikkatini çeker. Özellikle üniversiteye hazırlanan gençler, yüksek kazançlı meslekleri sıklıkla merak ederler.
Peki, Türkiye’de en çok maaş geliri olan meslekler hangileridir? Yazımızda bu meslekleri inceledik.
Avukat
Avukatlık mesleği en çok para kazandıran mesleklerden biridir. Her bir avukat adayı dört yıl boyunca Hukuk Fakültesi eğitimi aldıktan sonra bir yıl da meslek stajı yapar. Bunun ardından ruhsat alarak meslek hayatına başlar. Bu meslek de kamu sektöründe de çalışılabilir ancak birçok avukat özel sektörde çalışmayı tercih eder. Özel sektörde çalışan avukatların maaşları çok ciddi oranlarda farklılık gösterebilir. Dava sayısı, ücretlendirmeler, dava tipi gibi bir dizi faktöre bağlı olarak avukatlar 50 bin TL’ye kadar kazanç elde edebilirler.
Yazılım Mühendisliği ve Yazılım
Yazılım mühendisliği ve yazılım uzmanlığı çağımızın en popüler mesleklerinden biridir. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte yazılım sektörü de hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Yazılım programları geliştirme bakım çalışmaları ve benzeri birçok iş bu mühendisler ve uzmanlar tarafından yapılmaktadır. İşinin ehli ve deneyimli bir yazılımcı ayda 100 bin TL’ye kadar gelirler elde edebilir.
Petrol Mühendisliği
Dünyanın en büyük zenginlik kaynaklarından biri de petroldür. Alternatif enerji kaynakları ortaya çıksa dahi, petrol her geçen gün önemini korumaktadır. Bu durumda ise petrol mühendislerine ihtiyaç artmaktadır. Petrol mühendisi olabilmeniz için ilgili alanda lisans eğitimini tamamlamanız gerekir. Petrol mühendisleri genel olarak petrol işletmelerinde çalışıyorlar ve maaşları da değişiklik gösteriyor. Türkiye’de bir petrol mühendisinin maaşı 199 ila 150 bin TL arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Noterlik
Özellikle son yıllarda popüler hale gelen noterlik mesleği de Türkiye’de en çok kazanan meslekler arasında yer almaktadır. Noter, tebligat işlemlerinin yanı sıra evraklara resmiyet kazandıran meslek dalıdır. Noterlerin maaşları yerine bağlı olarak 300 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Pilotluk
Havacılık sektörünün her geçen gün büyüyor olması, pilotluğu da daha değerli bir meslek haline getirmektedir. Bu meslekte maaşlar, çalışılan firmaya göre değişiklik göstermektedir. Pilotluğun en büyük avantajı ise bir ay içerisinde azami olarak 14 gün çalışılıyor olmasıdır. Pilotlar ayda en az 20 bin TL maaş kazanmaktadır.
IT Yöneticiliği
IT, Information Technology kelimesinin kısaltmasıdır ve son yıllarda sıklıkla duymaya alıştığımız kavramlardan biridir. Türkçeye ‘bilişim teknolojileri’ olarak geçen bu kavram, hem dünyada hem de ülkemizde en çok kazandıran mesleklerden biridir. Bu mesleği yapabilmek için yönetim bilişim sistemleri, yazılım mühendisliği, bilişim teknolojileri gibi bölümlerden birinde eğitim almanız gerekir. Bunların yanı sıra kurs eğitimleriyle IT yöneticisi olmak da mümkündür.
IT yöneticileri ya da uzmanları; aygıt yönetimi, yazılım geliştirme, işletim sistemleri ve sanallaştırma gibi alanlarda çalışmaktadır. Türkiye’de çalıştıkları firmaya göre değişiklik göstermekle birlikte 25 bin TL dolayında maaş almaktadırlar.
Pazarlama Müdürlüğü
Firmalar arasında rekabet seviyesinin çok yüksek olduğu günümüzde pazarlama müdürleri şirketler açısından son derece önemlidir. Firmalarda üst düzey bir pozisyon olarak ele alınan pazarlama müdürleri, genellikle iktisat ve işletme gibi lisans programları eğitimleri almış oluyorlar. Pazarlama müdürleri deneyimlerine ve çalıştıkları firmaya göre maaş almakla birlikte asgari olarak 10 bin TL kazanabiliyorlar.
Biyokimya Uzmanlığı
Hastaların numunelerinin alınmasından başlayarak, rapor edilmesine kadar tüm süreci standardize eden bu uzmanlar aranan kişilerdendir. Hasta sonuçlarını yorumlayacak düzeyde bilgi birikim sahibi olan biyokimya uzmanları, 6 yıllık bir tıp eğitimi ve ardından 4 yıllık uzmanlık eğitimi almaktadır. Mesleğe başlayan bir biyokimya uzmanının asgari maaşı ise 11 bin TL civarındadır.
Finans Direktörlüğü
Şirketleri finansal açıdan denetleyen finans direktörlüğü yüksek maaş gelirine sahip meslek gruplarından biridir. Finans direktörlüğü için üniversitelerin işletme, maliye, iktisat ve bankacılık gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Finans direktörlerinin aylık asgari kazancı ise 13 bin TL civarındadır.
Diş Hekimliği
Diş hekimi olabilmeniz için, üniversitelerin diş hekimliği bölümünden mezun olmanız gerekir. Diş hekimleri için kamu sektöründe geniş imkânlar olduğu gibi özel sektörde de rahatlıkla çalışabilmektedirler. Özel sektörde çalışan diş hekimleri firmaya ve hasta sayısına göre farklı maaşlar kazanabilmektedir. Diş hekimleri aylık olarak asgari 10 bin TL civarında maaş almaktadır.
Diyetisyenlik
Kilo sorunu çağımızın en büyük dertlerinden biridir. Bu sebeple diyetisyenlik mesleği de popüler ve çok kazanan mesleklerden biri haline gelmiştir. Beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan bu kişiler genellikle özel sektörde çalışmaktadır. Deneyimli bir diyetisyen aylık olarak 15 bin TL civarında maaşa sahip olabilir.
Kabin Memurluğu
Hem Türkiye’de hem de dünyada en çok para kazandıran meslek gruplarından biri de havacılık sektörüyle alakalıdır. Bu sektörün öne çıkan mesleklerinden biri de kabin memurluğudur. Kabin memurları, uçuşların hem güvenli hem de konforlu bir şekilde yapılabilmesi açısından son derece önemlidir. Firmasına bağlı olarak farklı maaşlar alan kabin memurları ortalama olarak 12-15 bin TL civarında maaş almaktadır.